Jeugdhulp tijdens de Week van de opvoeding

Van 16 tot 23 mei vindt de Week van de opvoeding plaats. Ook jeugdhulp zet vanaf nu zijn schouders mee onder het initiatief.

Zo organiseren een aantal voorzieningen in de jeugdhulp een activiteit rond de Week van de opvoeding:

 • TRES kunstproject
  Kinderen en jongeren ondersteund door de jeugdzorg werken samen met een kunstenaar en vertellen hun verhaal. Het event vindt plaats van 27 april tot 13 mei.
  Waar: Expo in Hal 5, Leuven
  Meer weten? Neem een kijkje op hun Facebookpagina.
 • Familiespeeldag MPI Geel
  Op 16 mei vindt een Familiespeeldag plaats bij het MPI Oosterlo in Geel. Het programma biedt diverse vormen van samenspel voor kinderen met een (vermoeden van) beperking, hun ouders, grootouders, broers, zussen en vriendjes.
  Waar: MPI Oosterlo, Eindhoutseweg 25, 2440 Geel
  Meer weten? Bekijk de uitnodiging.
 • Multicultureel feest De Passant
  De Passant, afdeling van Jeugddorp vzw, organiseert op 21 mei een multicultureel tuinfeest. Doel: verbondenheid door muziek, dans en eten vanuit de vier windstreken.
  Waar: De Passant, V. Vergauwenstraat 16, 2870 Puurs

Nog acties?

Laat het weten aan communicatie@jongerenwelzijn.be.

 • Of neem deel aan een fotowedstrijd met de uitdaging om het thema ‘opvoeden is samenspel’ krachtig in beeld te brengen.
 • Of misschien is de actie ‘doe de tattoo’ meer jouw ding?

Samen kansen creëren; dat is het verhaal van de jeugdhulp in Vlaanderen. We geven kinderen,  jongeren en gezinnen een duwtje in de rug, zodat ze snel zelf verder kunnen. Ofwel bieden we, indien nodig, langdurige ondersteuning aan; op maat en met respect voor de keuzes van jongeren en hun ouders. We versterken op een positieve manier hun eigen krachten. Zo kan iedereen bij de start van zijn of haar leven volwaardig deelnemen, waarbij de samenleving er zelf ook op vooruit gaat.

Jongeren en hun ouders kunnen rechtstreeks aankloppen bij tal van diensten voor begeleiding en advies. Wie nood heeft aan meer intensieve ondersteuning, kan aangemeld worden bij de toegangspoort die de geschikte hulp toewijst. Loopt de hulp vast of wordt deze niet aanvaard? Dan kan een gemandateerde voorziening (Ondersteuningscentrum Jeugdzorg of Vertrouwenscentrum Kindermishandeling) de hulpverlening mee opvolgen of nieuwe hulp opstarten. Bij een onverwachte crisis staat een netwerk van diensten klaar. Als de hulpverlening moeilijk verloopt, kunnen overleg en bemiddeling een uitweg bieden.

De Vlaamse jeugdhulp verbindt delen van 6 administraties uit het welzijns- en onderwijslandschap, en geeft ruimte aan tal van partners binnen een breed netwerk van professionals. Jongeren en hun ouders maken structureel deel uit van het beleid. Jeugdhulp bereikt elk jaar een paar honderdduizend kinderen en jongeren in Vlaanderen. Meer info: www.jongerenwelzijn.be, www.vaph.be, www.kindengezin.be, www.departementwvg.be, www.zorgengezondheid.be, onderwijs en vorming.

Deze tekst wordt vervangen.