Terugblik op Dag van de Jeugdhulp

Op 11 oktober had de Dag van de Jeugdhulp plaats, rond het thema participatie. Meer dan 250 deelnemers uit de jeugdhulpsector namen deel aan een rijkgevuld programma met debat, sprekers en muziek. In de namiddag konden ze daarenboven deelnemen aan tal van workshops. Impressies doorheen de dag konden worden gedeeld op sociale media via #jeugdhulptransparant, bv. op Twitter en op Facebook.

De dag sloot traditiegetrouw af met de uitreiking van de Prijs Jeugdhulp.

 • De publieksprijs, via een online poll, ging naar het project Forta Kuné van OOOC De Luwte – vzw Oranjehuis – vzw Lejo – Vzw Amon (West-Vlaanderen). Dat staat voor een ervaringsgericht aanbod voor jongeren en ouders in ernstige conflictrelaties die vastgelopen zijn. Met als doel hen op een verbindende manier terug in beweging te brengen. Als prijs krijgen ze kunstenaar Wouter Schoutteten voor één dag cadeau, in de vorm van een kunstproject op maat van de organisatie én met inspraak van de jongeren uit te werken.
 • De juryprijs – goed voor 10.000 euro – was voor Pleegzorg Provincie Antwerpen met het project ‘Jeugdrechtbank van de toekomst’. Dat vertrekt vanuit de vaststelling van pleegkinderen zelf dat de werking van de jeugdrechtbank vaak stresserend is. Daarom willen de jongeren zelf een toolbox ontwikkelen met informatie. De jury looft unaniem het feit dat dit project ontstaan is vanuit problemen die jongeren zelf ervaren, dat ze zelf oplossingen zoeken en uitwerken, en eigenaar blijven van het proces. En dit voor een cruciaal thema dat van toepassing kan zijn voor alle jongeren die in aanraking komen met een jeugdrechtbank.

Meer weten?

 • Lees het persbericht
 • Bekijk de presentatie
 • Filmpjes genomineerden

  Camping Compot (Begeleidingscentrum Stappen en vzw Lejo / Gent)

  Ervaringsdeskundige? Zoek ze op (Vzw Lia / Oost-Vlaanderen)

  Forta Kuné (OOOC De Luwte – vzw Oranjehuis – vzw Lejo – Vzw Amon / West-Vlaanderen)

  Kid-OK-Kit (CKG Open Poortje / Schilde)

  Jeugdrechtbank van de toekomst (Pleegzorg Provincie Antwerpen)

Samen kansen creëren; dat is het verhaal van de jeugdhulp in Vlaanderen. We geven kinderen,  jongeren en gezinnen een duwtje in de rug, zodat ze snel zelf verder kunnen. Ofwel bieden we, indien nodig, langdurige ondersteuning aan; op maat en met respect voor de keuzes van jongeren en hun ouders. We versterken op een positieve manier hun eigen krachten. Zo kan iedereen bij de start van zijn of haar leven volwaardig deelnemen, waarbij de samenleving er zelf ook op vooruit gaat.

Jongeren en hun ouders kunnen rechtstreeks aankloppen bij tal van diensten voor begeleiding en advies. Wie nood heeft aan meer intensieve ondersteuning, kan aangemeld worden bij de toegangspoort die de geschikte hulp toewijst. Loopt de hulp vast of wordt deze niet aanvaard? Dan kan een gemandateerde voorziening (Ondersteuningscentrum Jeugdzorg of Vertrouwenscentrum Kindermishandeling) de hulpverlening mee opvolgen of nieuwe hulp opstarten. Bij een onverwachte crisis staat een netwerk van diensten klaar. Als de hulpverlening moeilijk verloopt, kunnen overleg en bemiddeling een uitweg bieden.

De Vlaamse jeugdhulp verbindt delen van 6 administraties uit het welzijns- en onderwijslandschap, en geeft ruimte aan tal van partners binnen een breed netwerk van professionals. Jongeren en hun ouders maken structureel deel uit van het beleid. Jeugdhulp bereikt elk jaar een paar honderdduizend kinderen en jongeren in Vlaanderen. Meer info: www.jongerenwelzijn.be, www.vaph.be, www.kindengezin.be, www.departementwvg.be, www.zorgengezondheid.be, onderwijs en vorming.

Deze tekst wordt vervangen.