Uitbreidingsbeleid Jeugdhulp
De druk op de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp stijgt. Ook de crisisnetwerken krijgen steeds meer vragen naar directe ondersteuning. Jeugdhulp wil de gezinnen - ook in wachtperiodes - zoveel mogelijk ondersteunen en investeert in snelle en nabije jeugdhulp.
Onder de noemer ‘1 gezin 1 plan’ zijn er 15 regionale samenwerkingsverbanden actief. Zij ontvangen jaarlijks extra middelen om te zorgen voor een flexibel aanbod. Dat wordt ingezet wanneer modules uit de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp niet onmiddellijk beschikbaar zijn. Het gaat hier over onder meer contextbegeleiding, psychologische hulp, begeleiding door het CAW, pedagogische en/of mobiele begeleiding door een CKG, begeleiding door een VAPH-voorziening … De jongere of het gezin moet dan niet wachten op hulp. Werken verschillende organisaties met dezelfde jongere of gezin, dan wordt er - samen met hen - één gezamenlijk plan gemaakt.
De beleidsnota Jeugdhulp 2.0 zet sterker in op preventie en laagdrempelige hulp. Het uitbreidingsbeleid omvat vier werven, met daarnaast een uitbreiding van de crisisjeugdhulp en een programma vroegdetectie en -interventie, gericht naar de netwerken geestelijke gezondheid kinderen en jongeren. Al deze investeringen betekenen een versterking van de jeugdhulp in Vlaanderen.