Corona en Jeugdhulp

De richtlijnen door het coronavirus hebben ook een grote impact op de werking van de diensten en voorzieningen Jeugdhulp. Deze pagina geeft een overzicht van de meest actuele informatie.

Richtlijnen voor sector Jeugdhulp

   Updates

   2022

   2021

   2020

   Toegankelijke informatie over het coronavirus

   Anderstaligen

   Voorzieningen en diensten Jeugdhulp hebben veel te maken met anderstalige gezinnen. Het agentschap Integratie & Inburgering heeft een overzicht van meertalige informatie, over preventieve maatregelen en met basisinfo. Ook op de site ww.info-coronavirus.be/translations is informatie te vinden in meerdere talen en in Vlaamse Gebarentaal. Op beide sites is ook audio te vinden.

   Laagdrempelig

   Jeugdhulpaanbieders die laagdrempelige informatie zoeken over corona, kunnen terecht op de website van Wablieft.

   Kinderen en jongeren

   Samen sterk! Praat in jouw leefgroep over corona en maak samen afspraken. Hieronder vind je tal van sites met informatie op maat van kinderen en jongeren. Die kunnen je alvast op weg helpen …

   Algemeen

   Kinderen

   Jongeren

   Online hulpaanbod

   De COVID-19 pandemie daagt de Jeugdhulp uit om hulpverlening te organiseren en te realiseren zonder fysiek contact met kinderen, jongeren en ouders. De verschillende partners binnen het hulpverleningslandschap zetten volop in op online hulpverlening. Op de IROJ website kunnen jeugdhulpaanbieders terecht om het online hulpaanbod te raadplegen, en om wijzigingen door te geven.  

   Inspirerende voorbeelden van jeugdhulp in coronatijd

   Alle jeugdhulpactoren geven het beste van zichzelf in de coronatijd en gaan tot het uiterste. Nu nog meer dan ooit. Omdat er zoveel inspirerende voorbeelden in het werkveld te zien zijn, zijn verschillende regio’s gestart met initiatieven voor het delen van zoekende, creatieve en inspirerende jeugdhulppraktijken.

   Online tools voor communicatie met kinderen, jongeren en ouders

   De mobiele en ambulante begeleiding en ondersteuning van gezinnen verloopt momenteel louter via online kanalen. Ook voor kinderen en jongeren die door de coronamaatregelen nu permanent in een voorziening of pleeggezin verblijven, kan het belangrijk zijn om in contact te blijven met hun ouders en andere belangrijke personen uit hun directe leefomgeving. Daarom is een overzicht gemaakt van online tools voor communicatie met kinderen, jongeren en gezinnen.

   Loopt het moeilijk thuis?

   Heb je vragen of zorgen over je thuissituatie? Neem dan contact op met:

   • Awel: kinderen en jongeren kunnen bellen, chatten of mailen
   • JAC: richt zich vooral tot jongeren en jongvolwassenen (bellen, chatten of mailen)
   • CLB’s: zijn bereikbaar via telefoon, e-mail, Skype en chat.
   • 1712 heeft een poster gemaakt met tips over hoe gezinnen kunnen omgaan met conflicten en geweld tijdens deze periode.
   1712
   Waar kan ik terecht voor een luisterend oor?

   Ouders met mildheid omringen

   Praxis P van de KU Leuven (groep kinderpsychotherapie) heeft tips opgesteld voor contacten met ouders in deze coronatijd. Deze zijn bedoeld voor therapeuten maar ook breder voor hulpverleners. De tips helpen om voldoende oog te hebben voor de innerlijke wereld van het kind en van de ouders. Want ouders met mildheid omringen laat hen toe om zelf ook milde ouders te blijven 

   Meer weten? Bekijk het artikel. Op de website van Praxis P is trouwens nog veel meer informatie te vinden over zorgen voor welbevinden in tijden van corona.

   Online vrijetijdsbesteding - ook voor wie een andere ‘thuis’ heeft

   Publiq lanceerde onlangs samen met de cultuur- en vrijetijdssector UiTinhuis.be (algemeen), ThuismetVlieg.be (voor kinderen tot 12 jaar) en bill.be/tips (voor jongeren tussen 16 en 26 jaar), met tips voor digitale vrijetijdsbesteding. Want de coronacrisis treft de welzijnssector diep. In heel wat voorzieningen valt de vrijetijdsbesteding weg. Daarom zijn lijsten opgesteld van het digitale aanbod dat gratis toegankelijk is. Dat kan gaan om virtuele museumtours. Of het bekijken van opnames van de beste concerten en podiumvoorstellingen, van opera tot rockconcerten tot poppentheater. Of online voorleesuurtjes voor kinderen én volwassenen. En heel wat mooie films …

   Zelf een tip? Voeg het toe aan de UiTdatabank in tijden van Corona.

   Meer weten? Neem een kijkje op www.opgroeien.be/veelgestelde-vragen-coronavirus of contacteer corona@opgroeien.be met jouw specifieke vraag.