Veelgestelde vragen
Jeugddelinquentie
- Als de jeugdrechter of de jeugdrechtbank als reactie een jeugdpsychiatrische hulpverlening wil opleggen gebeurt dit dan in overleg met gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg? En onder welke maatregel/sanctie valt dit?
- Als er bij het opleggen van voorwaarden een vervangende reactie wordt voorzien, zal dan de consulent pro-actief actie (bijvoorbeeld het aanmelden bij het interCAP) moeten ondernemen?
- De jeugdrechter kan een maatschappelijk onderzoek laten uitvoeren om de impact op het slachtoffer na te gaan: Een door de Vlaamse regering aangeduide dienst informeert het slachtoffer over de genomen beslissing tot herziening van de sanctie? Wie is dit?
- Duur van de voorbereidende rechtspleging en duur van de maatregelen?
- Een jongere die, binnen het positief project, kiest voor een begeleiding (bijv. bij een CGG): krijgt deze prioriteit, gelet op de beperking duur voorbereidende rechtspleging? Probleem van de wachtlijsten binnen de tweedelijnshulpverlening?
- Heeft een jongere die een delict gepleegd heeft nog recht op jeugdhulp?
- Hoe worden jongeren toegeleid naar het beveiligend aanbod? Enkel via de jeugdrechter? Blijven de criteria om geplaatst te kunnen worden binnen beveiligende opvang dezelfde? Even streng? Of worden er andere criteria vastgelegd? Welke?
- Hoe wordt de geestelijke gezondheidszorg betrokken bij beveiligende opvang?
- In de Brusselse ordonnantie staat de ouderstage ingeschreven. Zit dit al dan niet vervat in de rondzendbrief “delictgerichte contextbegeleiding”? Of komt er een aparte oproep over?
- In het decreet staat dat een jongere met een geestesstoornis niet zijn volle verantwoordelijkheid kan opnemen en we niet kijken naar het maatschappelijk antwoord op een delict? Welke doelgroep is dit? Kan het gaan over een vermoeden? Wie stelt dit vast?
- Is een ondertoezichtstelling nog mogelijk als maatregel of sanctie?
- Is een reactie mogelijk op grond van het decreet jeugddelinquentierecht voor minderjarigen onder twaalf jaar?
- Is “delictgerichte contextbegeleiding” rechtstreeks of niet-rechtstreeks toegankelijk? Over hoeveel plaatsen spreken we hier?
- Kan de module “delictgerichte contextbegeleiding” ook ingezet worden om de uitstroom uit het beveiligend verblijf te omkaderen en dus in combinatie hiermee of aansluitend hierop?
- Kan een jongere die een jeugddelict gepleegd heeft nog binnen in het regulier residentieel private aanbod binnen de jeugdhulp? Op basis van het delict?
- Kan een positief project van maximaal 60 uur worden voorgesteld aan een minderjarige die in de gesloten oriëntatie verbleef en waarvoor wordt geadviseerd dat gesloten begeleiding niet nodig is?
- Nu worden veel modules contextbegeleiding kortdurend intensief ingezet voor de uitstroom VOS-Jongeren uit de gemeenschapsinstellingen. Wat gebeurt er met de capaciteit en die modules als er geen VOS-jongeren meer in de gemeenschapsinstellingen verblijven?
- Vanaf wanneer kunnen VOS-jongeren niet meer geplaatst worden in een gemeenschapsinstelling? Wat gebeurt er in tussentijd met de VOS-jongeren: is er een vorm van uitdoofscenario?
- Voor een langdurige gesloten begeleiding in GI (2,5,7) is een voorafgaand maatschappelijk en medisch-psychologisch onderzoek door een multidisciplinair team nodig. Wie maakt dit verslag op en wat is de inhoud ervan?
- Wat als er een VOS-traject lopende is waarbij de jongere geplaatst is in een residentiële voorziening, maar op basis van het jeugddelict wordt toevertrouwd aan de gemeenschapsinstelling?
- Wat betekent het aanmelden bij een door de gemeenschap georganiseerde dienst van hulpverlening?
- Wat betekent ‘de homologatie van het bemiddelingsakkoord’? Is dit geen aantasting van het vrijwillig karakter van de bemiddeling?
- Wat betreft de nog op te richten private initiatieven met beveiligende opvang voor de VOS-situaties: worden jongeren met een beperking in aangepaste voorzieningen opgevangen?
- Wat is de invulling van een positief project?
- Wat is de verhouding tussen bemiddeling en positief project? Kunnen beide samen voorgesteld worden?
- Wat is een Hergo?
- Wat is het verschil tussen een leerproject en een positief project?
- Welke ambulante en residentiële maatregelen kan de jeugdrechter opleggen bij seksuele delicten en verslavingsproblematieken? En welke zijn de mogelijkheden op het niveau van het Openbaar Ministerie?
- Welke wetgeving is van toepassing op lopende maatregelen en wat bij overgang naar fase ten gronde?
- Wie volgt de voorwaarden op die het Openbaar Ministerie oplegt?
- Wordt er een aparte unit voorzien in de gemeenschapsinstellingen voor jongeren met een beperking die een delict hebben gepleegd?
Binc
- De gegevens in het scherm 'cliëntcontext' zijn niet meer correct. Mag ik die aanpassen?
- Een handig overzicht van de beslissingen?
- Hoe maak ik een nieuwe gebruiker aan voor Binc?
- Hoe registreer je de benutting van de modules?
- Hoe registreer je de combinatie van NRTJ- en RTJ-modules?
- Hoe registreer je een crisisopname voor het crisismeldpunt?
- Hoe registreer je een time-out of kortdurend crisisverblijf?
- Hoe sluit je een dossier af?
- Hoe vraag je een BIS-nummer aan?
- Kan ik een dossier verwijderen?
- Moet de beslissing in Binc worden aangepast bij een vroegtijdige stopzetting van de begeleiding?
- Moet ik een nieuw dossier aanmaken als de jongere overgaat van crisis- naar een reguliere begeleiding?
- Moeten broers/zussen die ook gebruik maken van het aanbod dagbegeleiding in groep (RTJ) ook een Binc-dossier krijgen?
- Wanneer duid je aan ‘Zwaartepunt van het verblijf ligt elders’?
- Wat betekent ‘Is dossier een lopend dossier?’
- Wat is een beslissing?
- Wat is een schakeling?
- Welke contextcontacten moeten we registreren?
- Welke typemodules hebben impact op het Groeipakket?
Kwaliteit
- Hoe berekenen we het streefcijfer en ons benuttingspercentage?
- Is er een vastgelegde inhoudstafel voor het kwaliteitsverslag?
- Moet de organisatie nog over een kwaliteitshandboek beschikken?
- Wanneer en hoe moet het kwaliteitsverslag ingediend worden?
- Welke contacten moeten er precies geregistreerd worden?