Gesloten jeugdhulp

Het decreet Jeugddelinquentierecht wijzigt de werking en doelgroep van de gemeenschapsinstellingen ingrijpend. Dit decreet is van kracht sinds 1 september 2019 en treedt stelselmatig in werking. Dat zal ook invloed hebben op onderstaande tekst.

Wat?

Een jeugdrechter kan beslissen dat gesloten opvang nodig is voor een jongere die een delict heeft gepleegd, of hiervan wordt verdacht. Dan moet deze naar een gemeenschapsinstelling. Bij uithandengeving kan de jongere ook geplaatst worden in het Vlaams detentiecentrum.

In de gesloten jeugdhulp - waar men niet vrij buiten en binnen mag – krijgt een jongere individuele en/of groepsbegeleiding en onderwijs. Hij moet daar ook overnachten.

Gesloten jeugdhulp is een tijdelijke schakel in het jeugdhulptraject. Het verblijf in een gemeenschapsinstelling start altijd heel gesloten en - afhankelijk van het traject van de jongere en de beslissing van de jeugdrechter – kan meer vrijheid en verantwoordelijkheid worden gegeven (vb. op weekend naar huis, terug naar eigen school ...).

Voor wie?

Voor jongeren die een delict hebben gepleegd, of hiervan worden verdacht, waarbij een jeugdrechter oordeelt dat geslotenheid nodig is.

Hoe?

Enkel de jeugdrechter kan de vraag naar gesloten jeugdhulp stellen.

Door wie?

Meer weten? Lees de brochure Jij en de jeugdrechtbank. Neem ook een kijkje bij de rubriek Thema's.