Bouwen aan vrijetijdskansen voor jongeren in de jeugdhulp

Klimlessen

In 2019 lanceerde Opgroeien en het Departement Jeugd in samenwerking met De Ambrassade het project ‘Maak tijd vrij’ om een brug te bouwen tussen jeugdhulp en jeugdwerk. Intussen kwam ook Bataljong mee aan boord en zetten we met ‘Maak samen tijd vrij’ in 2021 een stap verder om kinderen en jongeren in jeugdhulpvoorzieningen op een eenvoudige manier toegang geven tot een betekenisvolle vrijetijdsbesteding.

Het belang van vrije tijd 

Het belang van vrije tijd voor jongeren valt niet te onderschatten. Vrijetijdsactiviteiten zorgen voor ontspanning. Daarnaast dragen ze niet alleen bij aan de sociale vaardigheden, ze helpen jongeren ook met het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. Vrije tijd speelt een belangrijke rol bij de verdere ontwikkeling van jongeren. 

“Vrije tijd is niet alleen een ontmoetingsruimte, maar ook een oefenveld, een plaats om te experimenteren, om te dromen en te genieten.”

Bruno Vanobbergen

Vrije tijd garanderen

Alle kinderen en jongeren hebben recht op vrije tijd, ook kinderen en jongeren in de jeugdhulp. Maar dat is niet altijd even praktisch haalbaar voor jeugdhulporganisaties. Jongeren wonen soms met meer dan tien samen in een leefgroep. Na school ook nog de agenda's gelijkstemmen om iedereen op tijd op zijn of haar hobby te krijgen, blijkt een enorme uitdaging. Toch moeten we ons de vraag blijven stellen: "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook de jongeren die zich in de meest kwetsbare of complexe situaties bevinden, kunnen genieten van vrije tijd?" Om ook deze jongeren toegang tot een betekenisvolle vrijetijdsbesteding te garanderen, moet jeugdhulp één worden met de leefwereld van de jongeren. Het is belangrijk om er met een open blik voor te zorgen dat de vrije tijd van deze jongeren optimaal vorm kan krijgen. 

Deze gedachte ligt dan ook aan de basis van het nieuw project 'Maak samen tijd vrij'. Vanuit Opgroeien willen we jeugdhulporganisaties blijven motiveren om in te zetten op een zinvolle vrijetijdsbesteding voor jongeren. Bovendien merken we dat het jeugdwerk paraat staat om ook voor kinderen en jongeren in de jeugdhulp het verschil te maken.

Samen bijdragen aan vrije tijd 

Wil je ook met jouw organisatie concrete acties op poten zetten om kinderen en jongeren uit een voorziening gemakkelijker de weg te laten vinden naar vrije tijd? Durf er dan voor gaan! Door samen op zoek te gaan naar vrijetijdsactiviteiten, door te luisteren naar de jongeren of door vertrouwen te hebben in de jongeren en het vrijetijdsaanbod. Meer tips en inspiratie kan je terugvinden op de projectwebsite van 'Maak Tijd Vrij'
 

Heb je nog een extra duwtje nodig? Bekijk dan zeker het animatiefilmpje ‘vrijetijdsland’ van illustratrice Charlotte van Hacht. Het geeft je ongetwijfeld een boost van inspiratie en goesting!