Draaiboeken Jeugdhulp aangepast aan nieuwe maatregelen

Jongen met een smiley voor zijn gezicht

De Vlaamse Regering heeft op 27 oktober nieuwe coronamaatregelen genomen. Alle draaiboeken voor Jeugdhulp hebben nu een update gekregen in overeenstemming met de nieuwe maatregelen.

“Het blijft daarbij onze ambitie om de kern van onze dienst- en hulpverlening maximaal te garanderen, in het belang van het welzijn, de veiligheid en de ontplooiingskansen van kinderen, jongeren en hun gezinnen. Dat geldt zeker ook voor de meest kwetsbare gezinnen en jongeren”, zegt Katrien Verhegge, administrateur-generaal van Opgroeien.

Bezoek blijft mogelijk

Zelfs onder de meest strikte richtlijnen blijven bezoeken mogelijk voor kinderen en jongeren die in een leefgroep, een pleeggezin of een gemeenschapsinstelling wonen. Ook dag- en weekendbezoeken blijven mogelijk voor kinderen die tijdens het weekend in hun (pleeg)gezin logeren.

Nieuwe opnames of opstart traject blijven mogelijk

Nieuwe (crisis)opnames blijven ook na een hoogrisicocontact mogelijk. Een eerste begeleidingsgesprek of de opstart van een nieuw traject blijft ook mogelijk. Er wordt wel strikt rekening gehouden met de preventieve en beschermende maatregelen.

Een update van de richtlijnen is naar alle jeugdhulpverleners verstuurd:

Affiches beschikbaar

Om de belangrijkste maatregelen nog extra in de verf te zetten, zijn er nieuwe affiches gemaakt. Zo zorgen we er samen voor dat alle contacten veilig verlopen: