Minister Dalle ontdekt VR-project in de gemeenschapsinstelling van Wingene

Vlaams Minister van Brussel, Jeugd & Media Benjamin Dalle

Vlaams Minister van Brussel, Jeugd & Media Benjamin Dalle bracht eind mei een bezoek aan de gemeenschapsinstelling De Zande in Wingene. Hij ontdekte er een innovatief project met virtuele realiteit die op de campus vorm kreeg. Enkele jongeren die in Wingene verblijven, deelden ook hun droom met de minister: een simulator waarmee ze binnen de muren van de instelling kunnen leren rijden.

In de gemeenschapsinstelling van Wingene verblijven 35 jongens vanaf 14 jaar die een delict gepleegd hebben of daarvan verdacht worden. “Midden vorig jaar kregen enkele jongeren de kans om in het kader van een Europees project aan de slag te gaan met virtuele realiteit”, vertelt leerkracht Bart Van de Geuchte. “Samen met de leerkrachten op de campus en onder begeleiding van het Gentse bedrijf Nerdlab leerden ze filmen met een 360°-camera, bewerkten ze hun beelden en maakten ze een eigen VR-clip. We merkten dat jongeren echt gemotiveerd waren om creatief aan de slag te gaan en het project had een positief effect op hun welbevinden en de groepsgeest. Omdat ook onze leerkrachten zonder voorkennis in het verhaal stapten, leerden ze van de jongeren en omgekeerd. Die wisselwerking was een van de grote sterktes van het project.”

 

Arbeidsmarkt

Omwille van de gesloten setting van een gemeenschapsinstelling geeft virtuele realiteit jongeren mogelijkheden om ook op andere vlakken kansen te grijpen. “Het is cruciaal dat we jongeren die hier terechtkomen helpen in het uitbouwen van hun toekomst”, zegt Simon Van Walleghem, leerkracht ICT en Techniek. “We weten dat jongeren die op jonge leeftijd een delict plegen later ook worstelen op de arbeidsmarkt. Daarom willen we via virtuele realiteit jongeren kennis laten maken met verschillende jobs zodat ze zelf ontdekken waar hun talenten en passies liggen. Daarnaast verblijven hier enkele jongeren die ouder zijn dan 18. Ze kunnen zich hier voorbereiden op hun theoretisch rijexamen en dat ook gaan afleggen, maar autorijlessen zijn voor hen geen optie. Via virtuele realiteit zou dat in de toekomst misschien wel lukken. De jongeren dromen ervan om op de campus te leren autorijden in een VR-simulator. Want wat voor sommige jongeren een evidentie, is voor deze jongeren vaak onmogelijk.”

"Via virtuele realiteit willen we jongeren kennis laten maken met verschillende jobs zodat ze zelf ontdekken waar hun talenten en passies liggen."

Innovatieve aanpak

Vlaams minister van Jeugd en Media, Benjamin Dalle, bracht de jongeren een bezoek om hun VR-projecten uit te testen. “Ik ben echt onder de indruk”, aldus minister Dalle. “Ik heb met veel interesse kennis gemaakt met de innovatieve aanpak binnen de gemeenschapsinstelling. Het leven van deze jonge mensen stopt niet binnen de muren van een gemeenschapsinstelling. Het is dan ook cruciaal dat we met hen op pad gaan zodat ze hun eigen talenten ontdekken en hun toekomst in eigen handen kunnen nemen. Daar zijn ze hier in Wingene fantastisch in geslaagd.”

In en VR rijsimulator zouden jongeren kunnen leren rijden.