“We hebben allemaal onze dromen”

Studio JIJWEET

Onder de naam Studio JIJWEET maakt acteur Nathan Naenen maakt een maand lang live radio met jongeren uit jeugdvoorzieningen. Gisterenavond sloeg de ploeg van Studio JIJWEET voor de eerste keer de mobiele radiostudio op in de prachtige site van jeugdvoorziening vzw Binnenstad in Brugge. 
 

“Een radioshow voor en door jongeren, waarin hun verhalen, bezorgdheden en toekomstdromen centraal staan, dat is Studio JIJWEET in een notendop,” vertelt Nathan Naenen, bekend van zijn rol als Senne in de Ketnet-reeks wtFOCK. “Jongeren een stem kunnen geven en tonen wie ze zijn, dat vind ik enorm fijn om te doen. We hebben het over koetjes en kalfjes, maar evengoed over hun ambities in het leven.”

Nathan Naenen
 
“Hier valt altijd wel iets te beleven”
“Als ik vertel dat ik in een jongerenvoorziening woon, vinden heel wat mensen dat zielig. Ik wil vooral tonen dat dat helemaal niet zo is,” zegt Julia, 13 jaar en woont 8 jaar in vzw Binnenstad. “Het is hier leuk, niet fantastisch, maar je bent niet alleen en dat vind ik fijn. Ik voel me na al die jaren echt thuis. Ik leerde hier ook mijn beste vriend kennen. Hij is enorm belangrijk voor mij, we zijn echte zielsverwanten en kunnen altijd bij elkaar terecht.” Julia vond het best spannend om mee te werken aan de eerste uitzending van Studio JIJWEET.

Yasmina (12 jaar) woont samen met haar oudere broer in Binnenstad. "Mijn mama kon niet goed voor ons zorgen en nu wonen we hier. Het is hier wel leuk omdat ik hier veel vrienden heb en we samen heel wat verschillende activiteiten doen. In het atelier kunnen we bijvoorbeeld knutselen en zo leerden we houtbewerking kennen. Met de groep gaan we soms zwemmen, kajakken of de begeleiders rijden met ons naar zee om op de dijk te wandelen. Minder leuk is dat hier ook wel wat regeltjes zijn: als we in de douche geweest zijn ’s avonds, mogen we niet meer buiten spelen." Gisterenavond was ze één van de jongeren die in de pop-up radiostudio aan het woord kwam. "Ik was wel echt zenuwachtig, want samen met mijn broer speelden we Baby Shark. Hij op zijn elektrische gitaar, ik op mijn accordeon. Dat was wel een uniek moment." Met de show hoopt ze dat anderen haar en andere jongeren die opgroeien in een leefgroep vooral als gewone jongeren zien. "Mensen moeten niet denken dat het hier stom is, want er is altijd wel iets te beleven. We hebben allemaal onze hobby's en dromen. Zelf wil ik later zorgen voor kleine kinderen als werk."


Een hart onder de riem voor jongeren 
Voor heel wat jongeren was het afgelopen jaar op mentaal vlak niet evident. Maar voor jongeren die door een moeilijke thuissituatie opgroeien in een leefgroep, zorgde de coronacrisis voor extra uitdagingen. Bezoekmomenten van familie of weekendjes thuis konden niet doorgaan, de maatregelen zorgden voor strikte regels in de leefgroep en activiteiten over de leefgroepen heen konden niet meer doorgaan. Daarom trekt agentschap Opgroeien met Studio JIJWEET een maand lang door Vlaanderen. Ze maken live radio met jongeren tussen 12 en 25 jaar die in een jeugdvoorziening verblijven. De jongeren kunnen tijdens de uitzending hun gevoelens en dromen op tafel gooien. Zo wil Studio JIJWEET hen een hart onder de riem steken in deze moeilijke periode. “Verhalen van jongeren die opgroeien in een leefgroep komen sowieso weinig aan bod en ook in coronatijden was dat niet anders,” vertelt Bruno Vanobbergen, algemeen directeur Opgroeien. “Daarom geven we hen letterlijk en figuurlijk een stem en laten we weten dat er naar hen geluisterd wordt.”

Studio JIJWEET


Studio JIJWEET on tour
Ook de komende 4 woensdagen trekt Studio JIJWEET naar jongeren uit jeugdvoorzieningen in Hoeilaart, Genk, Gent en Turnhout. Onder andere presentatrices Flo Windey en Sien Wynants komen langs als special guest. De live radioshow kan je volgen tussen 19 en 20 uur via de Facebookpagina Studio JIJWEET. 

Alle info op https://www.studiojijweet.be/ 
Studio JIJWEET is een initiatief van het agentschap Opgroeien en kadert in het relanceplan van ‘Zorgen voor morgen’ van de Vlaamse Regering.