Hoelang worden dossiers in de jeugdhulp bewaard?
De regelgeving over de bewaartermijnen van jeugdhulpdossiers stelt het evenwicht tussen het recht op privacy en vergetelheid en het recht op inzage in eigen dossiers voorop.
- Dossiers van de intersectorale toegangspoort, de sociale diensten jeugdrechtbank en de gemandateerde voorzieningen worden bijgehouden tot een jongere de leeftijd van 35 jaar bereikt en erna vernietigd. De keuze voor een vaste bewaartermijn tot de leeftijd van 35 jaar - in plaats van een maximale bewaartermijn - zorgt voor gelijkheid voor alle minderjarigen. Die uniformiteit in de bewaartermijn was ook een vraag van de gebruikersorganisaties en jongeren zelf. De regelgeving rond de bewaartermijn van dossiers van de intersectorale toegangspoort, de sociale diensten jeugdrechtbank en de gemandateerde voorzieningen is terug te vinden in de artikelen 20, 61 en 85 van het BVR van 12 februari 2014 betreffende de integrale jeugdhulp.
- Dossiers van private voorzieningen jeugdhulp over een minderjarige (en eventueel over het gezin waartoe hij behoort), met alle nuttige gegevens voor de hulp- en dienstverlening, worden bewaard tot de jongere de leeftijd van vijfendertig jaar heeft bereikt. De regelgeving rond de bewaartermijn van dossiers van private voorzieningen jeugdhulp is terug te vinden in artikel 11 tweede lid, 12° en 13° van het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenningsvoorwaarden en de subsidienormen voor voorzieningen in de jeugdhulp (vlaanderen.be)
- De gemeenschapsinstellingen bewaren het dossier van een minderjarige die een delict heeft gepleegd of hiervan wordt verdacht, tot de betrokkene de leeftijd van 35 jaar heeft bereikt. De regelgeving rond de bewaartermijn van dossiers van de gemeenschapsinstellingen is terug te vinden in artikel 6 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 15 februari 2019 betreffende het jeugddelinquentierecht, wat betreft de organisatie, samenstelling en werking van de afdelingen gesloten oriëntatie, gesloten begeleiding en gesloten begeleiding van maximaal twee, vijf of zeven jaar in de gemeenschapsinstellingen (vlaanderen.be)
De betrokkene wordt bij het afsluiten van het dossier altijd geïnformeerd over de bewaartermijn en over het feit dat hij een kopie van dit dossier kan krijgen indien gewenst. Hij kan het beste beoordelen of zijn dossier na het verstrijken van de bewaartermijn voor hem nog nut kan hebben. Als hij oordeelt dat dit het geval is, moet hij de mogelijkheid krijgen om erover te beschikken in de vorm van een kopie.