Met durf, engagement, samenhorigheid én goeie muziek geven De Troubadours jongeren terug zelfvertrouwen

We willen muziek op niveau brengen
Meer weten?
Neem een kijkje op de website.
In een interview met de jongeren hoor je wat ze zelf van het initiatief vinden.
De Troubadours is een ensemble van jongeren, vooral meisjes, die komen uit de verschillende opvanginitiatieven van vzw De Wissel (De Rotonda, De Switch én de alternatieve dagbesteding Riszas) én het overkophuis van Tienen. Jongeren tussen 14 en 21 jaar krijgen de kans om muziek te maken onder begeleiding van het artistieke liefdesduo Koen en Terri. Bekijk én beluister de volledige reportage.
"We vertrekken niet vanuit het stigma: 'De Troubadours is een jeugdhulpbandje'. Onzin. Wij willen muziek op niveau brengen waar een publiek van kan genieten" (Koen Deca).
Daarmee is de toon meteen gezet. Koen Deca en Terri Van Splunder, de initiatiefnemers van De Troubadours, willen het met klem benadrukken. Dat ze zeker niet vergeleken willen worden met hulpverleners of een initiatief dat zich louter binnen de wereld van de jeugdhulp afspeelt. De Troubadours staan middenin de wereld. Met durf, engagement, samenhorigheid én vooral goeie muziek.
"Wij geven geen workshop voor probleemjongeren binnen de jeugdhulp. Hallo, hoe heet jij en wat is jouw probleem? Neen, zo zitten we niet in elkaar. Heb je zin om muziek te maken? Dat is onze start." (Koen Deca).
Met hun artiestencollectief vzw Barranja werken Koen en Terri inmiddels bijna 3 jaar samen met vzw De Wissel en mogen ze gerust uitpakken met hun repertoire. Zo brachten De Troubadours een benefietconcert in Het Depot te Leuven, samen met de alom geprezen Raymond Van Het Groenewoud.
"Wij treden letterlijk buiten op. Niet in jeugdinstelling X. Neen, wij staan in Het Depot in Leuven. Mocht ik op mijn 17de daar hebben opgetreden, dat zou fantastisch geweest zijn ... Tof zaaltje, 800 mensen voor je neus. En dan zie je na zo'n optreden de jongeren groeien én complimenten in ontvangst nemen van wildvreemden. Voilà, als ze dat mogen meenemen, dan zijn wij meer dan tevreden!” (Koen Deca).
Eén van de troubadourleden verwoordt het als volgt : "Als ik als troubadour voor elk compliment 1 euro had gekregen, dan was ik nu miljonair." Rap. Soul. Coldplay, Amy Winehouse of liedjes van de hippe KeBlack. Alle muziekgenres passeren de revue. Ook zelfgeschreven muziek of tekst van de jongeren komt aan bod.
De Troubadours hebben hun naam zeker niet gestolen. Ze trekken rond van de ene plek naar de andere. Van een concert op de hoek van de straat tijdens autoloze zondag in Leuven tot livingconcerten, verjaardagsfeestjes of een optreden in het kader van "20 jaar kinderrechtencommissariaat" in de Bijloke van Gent voor méér dan duizend toeschouwers. De jongeren kiezen hun nummers bewust zelf en repeteren lange uren om toonvast én met présence een performance in elkaar te boksen.
Elk jaar maken Koen en Terri ook een eigen muziektheatervoorstelling in het CC van Aarschot, waar de meisjes uit de voorzieningen van De Rotonda en De Switch het beste van zichzelf geven. Daar ligt het accent ook op woord en komen de kwetsbare verhalen van de jongeren méér aan bod. De Troubadours kiezen niet zomaar een nummer of tekst. Daar zit meestal een groter verhaal achter.
"De verhalen van de jongeren komen geregeld naar boven. Muziek is ook emotie. En soms zitten er bij de jongeren net emoties in de weg om te kunnen repeteren of optreden. We hebben we dan een gesprek i.p.v. verder te repeteren."(Terri Van Splunder)
Koen vult aan: "We luisteren en reageren als mens. Dat is ook onze grote kracht, denk ik. Wij zijn geen hulpverleners, psychologen of andere 'ologen'. Wij zijn gewoon Koen en Terri voor de jongeren."
Dat betekent zeker niet dat ze "te los" zijn in de omgang met de jongeren. Troubadours die zich in beschonken toestand bevinden voor het optreden, gemaakte afspraken niet nakomen of de randjes ervan af lopen... Koen en Terri gaan er nuchter mee om. En willen zeker geen regime van strikte regels installeren.
"We spreken vanuit ons gezond verstand. Als je half dronken bent, dan kan je straks helemaal niet goed zingen. Dat moet je dus niet doen, dat vinden wij niet ok. Als we over drugsgebruik spreken, dan zeggen we dat we vroeger ook eens jointjes hebben gesmoord of tevéél hebben gedronken. Dan zie je de jongeren opkijken, en zien ze ons als gewone mensen. Wij gaan dus niet te geforceerd 'het onderwerp bespreekbaar maken' of zo. We reageren zoals we zijn: Koen en Terri, een koppel met 3 kinderen. Moeder en vader, die bezorgd zijn én die bezorgdheid ook zo doorgeven aan de jongeren." (Koen en Terri)
Koen en Terri nemen ook hun kinderen mee naar optredens. Dat hoort zo, zeggen ze zelf. Hoe ze zichzelf willen definiëren als initiatief met jongeren uit de jeugdhulp, blijft een moeilijke denkoefening. Ze hebben alleszins niet de uitgesproken ambitie om een hulpverlener te zijn.
"Ik denk dat we met De Troubadours niet binnen de hulpverlening vallen. We staan ernaast. Zij aan zij. Ons doel is niet meisjes beter maken of zo. Dat is héél fijn als het zo kan lopen, en dat zie je ook wel veel, maar dat is niet ons doel. We zijn eerder 'artistiek-sociaal' dan "sociaal-artistiek', zegt Terri.
Koen vult snel aan: "Artistiek-menselijk gewoon. 'Sociaal' drukt weer die stempel op de jongeren."
De Troubadours kan je ook gewoon zelf boeken. Voor je evenement, livingconcert, buurtfeest of privéfeestje. Of fronstage op Pukkelpop of Werchter? De Troubadours kunnen alleszins tegen een stootje. Daarna trekken ze weer verder naar een volgend feestje. Met nieuwe verhalen in hun koffers.