Bekijk het onderzoeksrapport en de rapportages van de ideale werelden

voeten van tieners op trap

Op vraag van Opgroeien voerde de vakgroep CAPRI van de universiteit Antwerpen een participatief actieonderzoek uit, in samenwerking met de drie proefprojecten ‘ideale werelden’. Doel was om hen te ondersteunen, inspireren en van feedback te voorzien. 

Door kwalitatief onderzoek zijn de noden van kinderen en jongeren, context en hun medewerkers in kaart gebracht. Daarnaast is de samenwerking in de verschillende regio’s geanalyseerd. Daaruit bleek dat intersectorale samenwerking nooit een doel op zich kan zijn, maar enkel een middel om zo goed mogelijk tegemoet te kunnen komen aan de zorgnoden van kinderen, jongeren, hun naasten en medewerkers. 

Bekijk het volledige onderzoeksrapport en de visuals met bevindingen, tips en aanbevelingen.

Er zijn ook aparte rapportages van de drie ideale werelden:

De veelheid aan suggesties en verbeterpunten die jongeren en gezinnen zien op verschillende vlakken valt op. Dit maakt ons attent op het feit dat alles wat we investeren in intersectorale samenwerking en opleiding steeds moet afgewogen worden tegenover de verschillende noden van kinderen, jongeren en gezinnen. (Intersectorale) Samenwerking kan dus nooit een doel op zich zijn.- Charlotte Fortems (CAPRI, Universiteit Antwerpen)