Opgroeien past vanaf 14 oktober dienstverlening aan

Kind dat op straat speelt met stoepkrijt

“We nemen de verantwoordelijkheid om alles zo veilig mogelijk te organiseren om het risico op besmettingen zo laag mogelijk te houden. Tegelijk doen we ook het maximale om de kern van onze dienstverlening te blijven garanderen, in het belang van het welzijn van de kinderen, jongeren en gezinnen”, zegt Katrien Verhegge, administrateur-generaal van Opgroeien. 

“Ook wij zijn bezorgd over de sterke stijging van het aantal besmettingen, maar we nemen ook de lessen mee die we geleerd hebben tijdens de voorbije maanden”, benadrukt Katrien Verhegge. 

Verhoogde aandacht en voorzichtigheid

Voor Jeugdhulp primeert het belang van de kinderen, jongeren en gezinnen. “Ondanks de stijgende besmettingscijfers stellen we vast dat de besmettingsgraad in de voorzieningen laag blijft. Daarom behouden we momenteel zeker voor de residentiële jeugdhulp, met inbegrip van de gemeenschapsinstellingen, de globale stelregel dat we ons in situatie 1 bevinden, behalve wanneer zich lokaal en/of regionaal een wijziging opdringt. Voor het ambulante en mobiele aanbod vragen we verhoogde aandacht en voorzichtigheid. De richtlijnen in situatie 2 kunnen voor dat mobiele en ambulante aanbod een houvast bieden.” 

In overeenstemming daarmee schakelt Opgroeien voor de eigen dienst- en hulpverlening van de jeugdhulp (OSD, ACT) naar code oranje voor heel Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Bezoek blijft mogelijk

Uiteraard is het absoluut noodzakelijk om bijzonder alert te blijven en de evoluties permanent op te volgen, voor onze eigen werking en voor lokale voorzieningen. Het is aan de lokale besturen om, in overleg met alle actoren, te beslissen of er bijkomende maatregelen genomen moeten worden.

“Een belangrijk element is dat we bezoek nog steeds blijven mogelijk maken, mits het naleven van uiterst strikte veiligheidsmaatregelen”, zegt Katrien Verhegge. “De voorzieningen hebben daarvoor de nodige richtlijnen gekregen.” 

Een update van deze richtlijnen is naar alle private jeugdhulpvoorzieningen verstuurd:

Lees het nieuwsbericht op opgroeien.be