Gathering

SofS

Agentschap Opgroeien, de Vlaamse Forumgroep en de Belgische trainers Signs of Safety nodigen je graag uit op de 1 ste Gathering Signs of Safety Vlaanderen op 24 en 25 september 2020.

Centraal thema is Partnerschap: samenwerken voor veilig, omringd en geliefd opgroeien. De nadruk ligt op goede praktijken van samenwerking, moedig leiderschap en innovatie binnen alle situaties van verontrusting. Het belooft een boeiende tweedaagse te worden in aanwezigheid van onder meer Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Gezin Volksgezondheid en Armoedebestrijding, Bruno Vanobbergen, algemeen directeur van Opgroeien, en Katrien Verhegge, administrateur-generaal van Opgroeien.

Signs of Safety in Vlaanderen

Vijf jaar geleden startte Vlaanderen met de implementatie van Signs of Safety binnen de diensten Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale diensten Jeugdrechtbank van het agentschap Jongerenwelzijn. Onze doelstellingen:

 • Een betere jeugdbescherming waarin kinderen, jongeren, ouders en hun netwerk weer hoop voelen.
 • Kinderen en jongeren op korte en lange termijn veilig, omringd en geliefd laten opgroeien.

Ook heel wat organisaties binnen de sector lieten zich inspireren door Signs of Safety en kozen ervoor deze benaderingswijze te integreren in hun werking. Om dit te realiseren zetten we sterk in op verbinding -partnerschap- met onze professionele partners. Zo ontstond in 2017 de Vlaamse Forumgroep Signs of Safety, een samenwerking tussen consulenten en organisaties van Jongerenwelzijn. Als hulpverleners zijn we slechts passanten in het leven van kinderen en jongeren. In die reis zoeken we samen wat werkt voor hen: de Gathering is de plaats waar praktijkwerkers en leidinggevenden hun ervaringen delen, als inspiratiebron voor andere hulp- en dienstverleners.

Signs of Safety Gatherings worden wereldwijd georganiseerd om praktijkwerkers, leidinggevenden en alle betrokkenen in sociaal werk, meer specifiek jeugdbescherming, samen te brengen om de praktijk te vieren en te leren wat werkt. Signs of Safety Gatherings zijn uniek:  het werk van praktijkwerkers en hun leidinggevenden die hen ondersteunen wordt in het licht gezet en is zo inspirerend voor andere professionals. Met de focus op wat werkelijk werkt voor gezinnen, hun netwerk en praktijkwerkers binnen het sociaal werk van jeugdbescherming, willen we door het delen van deze praktijken leren van elkaar en elkaar inspireren.

Ben je van dichtbij of veraf betrokken bij kinderen en jongeren in een moeilijke leefsituatie? Wil je graag je kennis en ervaring delen met hulpverleners en beleidsmedewerkers? Wil je geïnspireerd worden door concrete ervaringen en goeie praktijken?

Schrijf je dan snel in via het inschrijvingsformulier. Het wordt een boeiende en inspirerende tweedaagse waar beleid en praktijk elkaar ontmoeten.   

Programma

Door de opgelegde coronamaatregelen zijn de plaatsen beperkt. Daarom openen we alle digitale registers om iedereen de kans te bieden de Gathering online mee te volgen. Meer informatie over het verloop van de dag kan je lezen in het programma en de korte inhoud.

Inschrijven

 • Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier tot en met 16 september 2020.
 • Je kan je enkel inschrijven voor twee dagen.
 • We houden maximaal rekening met de coronamaatregelen. De plaatsen zijn beperkt. Snel inschrijven is de boodschap.
 • Deelname kost 195 euro per persoon. Vanaf 5 deelnemers uit één organisatie krijg je 5% korting.
 • Online deelnemen kost  80 euro per persoon. Enkele dagen voor de start van de Gathering ontvang je een link met meer informatie. Er zal mogelijkheid zijn om in interactie te gaan met de live gathering.

Locatie

 • De Gathering vindt plaats in Tour & Taxis, in zaal Maison de la Poste. Havenlaan 86C, 1000 Brussel
 • Je kan je route handig uitstippelen via deze link.

Corona

We houden maximaal rekening met de veiligheid. We volgen de aanbevelingen van de GEES en Sciensano dagelijks op. Enkele dagen voor de start van de Gathering ontvang je een link met meer informatie.

Indien de Gathering niet live kan doorgaan:

 • Dan plannen we een volledig online Gathering.
 • Indien je je inschreef voor live deelname dan betalen wij het inschrijvingsgeld terug. Kies je om online deel te nemen, dan kost deelname 80 euro, voor 2 dagen.

Vragen?

Je kan met vragen of suggesties terecht via sofs.jeugdhulp@opgroeien.be.

Andreww Turnell