Trawant
Trawant (de regio zuidkant provincie Antwerpen) is één van de drie geselecteerde pilootregio’s voor de ideale wereld. Trawant greep de kans met beide handen aan om op zoek te gaan hoe we jongeren in residentiële zorg meer continuïteit kunnen bieden.
De ideale wereld Trawant focust op verschillende gebieden: het ontwikkelen van een gedeelde visie en taal, het betrekken van de context van kinderen en jongeren, het gebruik van tijdige en brede diagnostiek, samenwerking tussen jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg, dagbesteding en ademplekken. We hebben een heel aantal concrete initiatieven op poten gezet, om centrale knelpunten aan te pakken.
Overzicht initatieven
Attachement Based Care for teams (ABC for teams)
In de zoektocht naar een gemeenschappelijke taal en visie werden we geprikkeld door Attachement Based Care for teams (ABC for teams). Dit kader helpt teams om het gedag van kinderen en jongeren − maar ook hun eigen gedrag − te kaderen vanuit gehechtheid en noden. In de voorbije periode zijn reeds 27 teams uit verschillende voorzieningen binnen Trawant opgeleid. Om de verworven kennis te verankeren, en om ook nieuwe medewerkers mee te kunnen nemen in ABC, worden er momenteel acht medewerkers uit Trawant opgeleid tot ABC-trainers. Zo blijven we ook in de toekomst inzetten op deze visie.
Diagnostisch outreachteam
Trawant richtte ook een diagnostisch outreach team op. Residentiële partners en pleegzorgers uit de regio Trawant kunnen hier beroep op doen voor zowel specifieke als brede diagnostische vragen. Het team komt naar de voorziening, en werkt met het team en de context samen, waardoor een aantal typische drempels vermeden kunnen worden.
Dagbesteding
Onze projectleider dagbesteding zet zich in om een aantal verschillende dingen te verwezenlijken. Zo zal ze de dagbestedingsopties in de regio helder in kaart te brengen, en de noden mappen naast het aanbod. Daarnaast zet ze haar schouders onder het oprichten van een regionaal afstemmingsteam onderwijs-jeugdzorg om inspiratie en expertise uit te wisselen, voor alle kinderen en jongeren, of zij nu thuis wonen, in een pleeggezin of in een residentie verblijven. Tot slot kunnen residenties uit de regio Trawant ook bij haar ten rade om samen na te denken wanneer schoollopen tijdelijk niet kan/lukt voor bepaalde kinderen en jongeren die bij hen verblijven.
Adem-team
In maart 2024 ging ons adem-team van start. Onze adembegeleiders onderzoeken samen met kinderen, jongeren, hun omgeving en residenties hoe we anders kunnen omgaan met time-out in Trawant. We streven naar meer creativiteit, preventiever gebruik van adempauzes en betere aansluiting bij de behoeften van teams én jongeren. We vinden dat op adem komen zou moeten kunnen wanneer teams, jongeren en relaties nog in het groen en oranje zitten, en niet alleen – zoals nu vaak het geval is – wanneer ze in het rood zitten.



Daarnaast willen we time-outs bij andere voorzieningen binnen Trawant vlotter mogelijk maken, door de ontwikkeling van een draaiboek en engagementsverklaring.
Geestelijke gezondheid
We willen groeien in onze samenwerking met de geestelijke gezondheidszorg sector. Een eerste stap hierin is de opstart van een intervisie met deelnemers uit beide sectoren. De eerste intervisie zal plaatsvinden in september 2024.
De kracht van de context en netwerk van kinderen en jongeren
We hebben deze waaier vol inspiratie voor begeleiders ontwikkeld, over werken met de context van onze kinderen en jongeren. In dit werkinstrument vind je ook een overzicht van relevante burgerinitiatieven en vrijwilligerswerk.
We ontwikkelden ook deze brochure, om ons te helpen onze weg te vinden rond informatiedeling en beroepsgeheim. Wie mag en kan wat delen, met wie, op welke manier?
We starten vanaf september 2024 met ‘Koffie & context’. Bij dit initiatief komen twee collega’s uit één organisatie ‘op de koffie’ bij een team uit een andere organisatie. Het doel is om uit te wisselen over hoe zij (al dan niet) werken met de context. Er is ruimte om good practices en inspiratie uit te wisselen en misschien samen na te denken rond een casus. Bovendien vormt het een leuke kans om collega’s van andere organisaties beter te leren kennen. De huidige reeks is volzet, maar we hopen in de toekomst nieuwe reeksen te lanceren.
Heb je nog vragen over de ideale wereld Trawant? Contacteer charlotte.fortems@uantwerpen.be.
Meer informatie
ga naar de website