Plantrekkers
Visie
‘Van eiland naar wij-land’
Een 'ideale wereld' biedt zorg op maat. Elke minderjarige heeft de regie van diens eigen proces in handen. We willen elk kind en elke jongere een duidelijk toekomstperspectief en een actief leven buiten de jeugdhulp bieden. Vanuit gedragen verantwoordelijkheid wil dit samenwerkingsverband een antwoord bieden hierop, o.a. door een andere, vernieuwende kijk en aanpak in onze hulpverleningstrajecten. De droom is dan ook om buiten de lijnen van de jeugdhulp te kleuren door nieuwe initiatieven vorm te geven en bestaande goede praktijken binnen te brengen in een nieuwe context.
Projectfasen
Voortbouwend op de pitch en de kick-off van het project in 2021 zijn er in het traject - met ondersteuning van I-drops - in het voorjaar van 2022 een aantal voorstellen uitgedacht als mogelijke antwoorden op trajecten van jongeren die dreigen te blokkeren. In het najaar van 2022 is er door de stuurgroep gestemd en gekozen om in 3 werkgroepen verder aan de slag te gaan met de bouwstenen: ‘atelierwerking’, ‘zinplekken’ en ‘traumasensitief werken’. 2023 stond in het teken van de operationele uitwerking van deze bouwstenen. In 2024 focussen we op een verdere uitbouw, evaluatie en waar mogelijk verduurzaming van de werkzame factoren.
Bouwstenen
Bouwsteen 1: Atelierwerking
Atelierwerking vertrekt vanuit de visie ‘samen weten we meer’, of zoals ons Ideale Wereld motto luidt: ‘van eiland naar wij-land’.
Binnen atelierwerking onderzoeken referentiepersonen uit verschillende organisaties hoe we onze aanpak kunnen herdenken en onze expertise kunnen delen en samen inzetten. We geloven dat trajecten niet exclusief door één organisatie gedragen worden en dat het nodig is hulp bij te schakelen in plaats van door te verwijzen. We willen vanuit casussen leren hoe we ons anders kunnen organiseren en samenwerken en mogelijke werkzame factoren of drempels in kaart brengen. Hiervoor komen we regelmatig samen tijdens dialogische sessie onder procesbegeleiding van de plancoördinator.
De plancoördinator is de spilfiguur van de atelierwerking. Hij gaat vanuit zijn neutrale en verbindende houding in dialoog met alle betrokkenen, zowel op casusniveau als met de referentiepersonen tijdens atelier bijeenkomsten. Momenteel verkennen we de mogelijkheden om de verschillende referentiepersonen de rol van de plancoördinator op casusniveau te laten opnemen om zo elkaar te versterken.
In de uitwerking steunt atelierwerking onder andere op de principes van positieve heroriëntering en de dialogische sessie. Sleutelbegrippen zijn onder andere gelijkwaardige positie, vertragen, verbinding, open dialoog,…
Meer info over de werkwijze van atelierwerking is te vinden in de ‘steekkaart atelierwerking’.
Wil je meer weten over atelierwerking of heb je een vraag? Aarzel niet om contact op te nemen met onze plancoördinator benny.maes@kinderhuis.net
Bouwsteen 2: Zinplekken
Met zinplekken dromen we van zingevende, inspirerende ademplekken voor jongeren. Het zinplekkenidee vertrok vanuit de visie en ervaring dat jongeren in leefgroepen nood hebben aan een ademplek, een plek waar ze los mogen komen van ‘doelstellingen’. Nog al te vaak installeren we deze plekken pas wanneer de nood aan een time-out boven water komt, en dus een crisis of blokkering dreigt. We streven hierbij dus niet enkel naar een aanbod van zinplekken voor jongeren maar ook naar een bewustzijn rond het preventiever en meer op maat inzetten van deze plekken, naast een systeemsverandering in het implementeren van deze visie in onze eigen werkingen.
Hieronder vind je het procesverloop dat de werkgroep zinplekken afgelegd heeft en welke initiatieven hieruit ontstaan zijn.
Meer informatie over onze eigen zinplekwerking Alpas is terug te vinden via de website: Alpas (zinplekalpas.be)
Wil je meer weten over zinplekken of heb je een vraag? Aarzel niet om contact op te nemen met onze afstemmingsregisseur lien.winderickx@kinderhuis.net
Bouwsteen 3: Traumasensitief werken
Met de bouwsteen rond traumasensitief werken willen we oog hebben voor de sleutelrol die onze teams spelen in de trajecten.
De ervaring leert dat het blokkeren van trajecten van jongeren mogelijk ook iets zegt over het blokkeren van hulpverleners/teams. Het antwoord op het doorbreken van de dynamiek van escalaties kan dus voor een stuk ook liggen bij de draag- en veerkracht van teams én bij het tijdig signaleren van (team)grenzen. Vanuit de systemische visie zien we in leefgroepwerkingen vaak dezelfde parallelle processen zich manifesteren die zich ook afspelen in een thuiscontext.
Met de bouwsteen rond het traumasensitief werken willen we inzetten op het bieden van concrete handvaten aan onze medewerkers zodat we hen versterken om elk kind en elke jongere gepast te ondersteunen op maat van hun emotionele ontwikkeling, rekening houdend met de impact van trauma. We zijn op zoek gegaan naar een kader en visie die deze handvaten kan bieden en daarbij ook inzet op een gemeenschappelijke taal, en kwamen zo bij het traumasensitief werken uit. Naast het uitrollen van een vormingsaanbod rond dit thema (samen met partners Ligant, KPC, K-Delta en Pleegzorg) focussen we in de werkgroep ook op ondersteuningsstructuren voor onze medewerkers.
Heb je vragen over het pilootproject in deze regio (Oost-Limburg, 1G1P regio De Plan-Trekkers) of wil je meer informatie? Neem contact op met els.steyls@kinderhuis.net.
Documentatie en presentaties
Rapportage Plan-Trekkers
- bekijk het rapport
Terugblik digitaal netwerkforum 3 mei 2023
- Bekijk de presentatie
- Bekijk de opname
Terugblik netwerkforum De ideale wereld en 1G1P De Plantrekkers 8 november 2023
- Bekijk het filmpje
Terugblik presentatie Opgroeien Congres 8 december 2023
- Bekijk de presentatie
- Bekijk de webpagina