Update 17 april: richtlijnen voorzieningen Jeugdhulp inzake bezoek en onderwijs

Coronavirus cellen onder een microscoop.

De Nationale Veiligheidsraad heeft de coronamaatregelen verlengd tot 3 mei. Dat betekent dat de eerdere richtlijnen voor de voorzieningen Jeugdhulp voorlopig blijven gelden. Er is dus geen bezoek toegelaten, tenzij uitzonderlijk in een crisissituatie of als het psychosociaal welzijn in het gedrang komt.

Door de verlenging krijgen de voorzieningen Jeugdhulp ook te maken met het concept van preteaching. De aanpak hiervan kan school per school sterk verschillen. Daarom geeft Opgroeien een aantal richtlijnen mee om dit in goede banen te leiden:

  • Contacteer de scholen van de kinderen en jongeren in een voorziening (op voorhand) om zicht te krijgen op de precieze verwachtingen. Dit geldt zowel voor de residentiële voorzieningen, als voor de voorzieningen die mobiele ondersteuning bieden en voor pleeggezinnen.
  • Bespreek eventuele moeilijkheden met de school. Indien dit niet meteen iets oplevert, kan dit gemeld worden aan corona@opgroeien.be De onderwijsnetten en -koepels zullen indien nodig bemiddelend optreden.

Het Departement Onderwijs heeft enkele handvatten voor preteaching ontwikkeld en stelt zijn “pedagogische reserve” ter beschikking. Dat zijn initiatieven die gecontacteerd kunnen worden om kinderen en jongeren bij hun schoolwerk bij te staan.

Ook in de Jeugdhulp is er expertise inzake onderwijs en schoolondersteuning, bv. de NAFT-aanbieders en medewerkers van het aanbod ondersteunende begeleiding. Verder hebben de dagcentra een bijzondere expertise in de leer- en huiswerkondersteuning van kinderen en jongeren. Dit aanbod wordt ook hier ingeschakeld,  volgens de richtlijn van 25 maart 2020 die stelt dat noodzakelijke rechtstreekse cliëntcontacten mogelijk zijn wanneer de gekende afstandsalternatieven geen afdoende antwoord bieden. Deze gesprekken vinden dan bij voorkeur plaats op de dienst of in de voorziening. Zo kan de locatie van een dagcentrum gebruikt worden om te waarborgen dat kinderen hun school- en opdrachten vervullen. Dit kan enkel voor individuele ondersteuning en niet voor groepsactiviteiten. Dit betekent verder niet dat de dagcentra hun reguliere werking opnieuw opstarten.

Uiteraard blijven de maatregelen inzake handhygiëne en het principe van social distancing gelden en moet vermeden worden dat personen van verschillende gezinnen (contactbubbels) met elkaar in contact komen. De gesprekken moeten dus plaatsvinden in ruimtes die enkel voor deze ondersteuningsmomenten worden gebruikt en die frequent en grondig worden gepoetst. Personeel dat in het dagcentrum actief is, mag niet gelijktijdig ingezet worden in residentiële voorzieningen. De keuze om het dagcentrum in te schakelen voor onderwijsondersteuning is enkel mogelijk als de continuïteit van de residentiële werking verzekerd blijft.

Jeugdhulpvoorzieningen die een tekort hebben aan laptops, kunnen contact opnemen met een van de onderstaande initiatieven:

Er is ook een aanbod van gratis wifi voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties: zowel Proximus als Telenet maken het mogelijk om tijdens de COVID-19-crisis gratis gebruik te maken van Wi-Free (Telenet) en Public WiFi (Proximus). Dit kan enkel als de school (Proximus) of een erkende instantie (Telenet) dit aanvraagt.

Meer weten? Lees de volledige brief met richtlijnen en neem een kijkje op de webpagina corona en Jeugdhulp.

Nog vragen? Stuur een e-mail naar corona@opgroeien.be.