Prijs Jeugdhulp

Op 11 oktober had de Dag van de Jeugdhulp plaats, rond het thema participatie. Meer dan 250 deelnemers uit de jeugdhulpsector namen deel aan een rijkgevuld programma met debat, sprekers en muziek. In de namiddag konden ze daarenboven deelnemen aan tal van workshops. Impressies doorheen de dag konden worden gedeeld op sociale media via #jeugdhulptransparant, bv. op Twitter en op Facebook.

De dag sloot traditiegetrouw af met de uitreiking van de Prijs Jeugdhulp.

  • De publieksprijs, via een online poll, ging naar het project Forta Kuné van OOOC De Luwte – vzw Oranjehuis – vzw Lejo – Vzw Amon (West-Vlaanderen). Dat staat voor een ervaringsgericht aanbod voor jongeren en ouders in ernstige conflictrelaties die vastgelopen zijn. Met als doel hen op een verbindende manier terug in beweging te brengen. Als prijs krijgen ze kunstenaar Wouter Schoutteten voor één dag cadeau, in de vorm van een kunstproject op maat van de organisatie én met inspraak van de jongeren uit te werken.
  • De juryprijs – goed voor 10.000 euro – was voor Pleegzorg Provincie Antwerpen met het project ‘Jeugdrechtbank van de toekomst’. Dat vertrekt vanuit de vaststelling van pleegkinderen zelf dat de werking van de jeugdrechtbank vaak stresserend is. Daarom willen de jongeren zelf een toolbox ontwikkelen met informatie. De jury looft unaniem het feit dat dit project ontstaan is vanuit problemen die jongeren zelf ervaren, dat ze zelf oplossingen zoeken en uitwerken, en eigenaar blijven van het proces. En dit voor een cruciaal thema dat van toepassing kan zijn voor alle jongeren die in aanraking komen met een jeugdrechtbank.

Meer weten?

Genomineerde 1: Camping Compot (Begeleidingscentrum Stappen en vzw Lejo / Gent)
 

Genomineerde 2: Ervaringsdeskundige? Zoek ze op (Vzw Lia / Oost-Vlaanderen)
 

Genomineerde 3: Forta Kuné (OOOC De Luwte – vzw Oranjehuis – vzw Lejo – Vzw Amon / West-Vlaanderen)
 

Genomineerde 4: Kid-OK-Kit (CKG Open Poortje / Schilde)
 

Genomineerde 5: Jeugdrechtbank van de toekomst (Pleegzorg Provincie Antwerpen)