Integriteit van kind en jongere in de jeugdsector

Voor de Vlaamse overheid staat de fysieke, psychische en seksuele integriteit van elk kind en jongere voorop. De jeugdsector streeft ernaar om alle kinderen en jongeren een veilige en leuke vrije tijd te laten beleven.

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media werkt actief samen met de jeugdsector en experten aan een beleid waarbij de integriteit van het kind en de jongere voorop staat. Daarbij gaat vooral aandacht naar (cyber)pesten, agressie, seksueel grensoverschrijdend gedrag en verbaal geweld. Door een veilig klimaat te creëren, wordt geprobeerd om grensoverschrijdend gedrag van begeleiders of deelnemers te voorkomen en, waar nodig, gepast te reageren.

Dit gebeurt op drie beleidsniveaus:

  • Een kwaliteitsbeleid schept een kader rond zorg, educatie, accommodatie en communicatie voor de fysieke, psychische en seksuele integriteit van kinderen en jongeren.
  • Een preventiebeleid bouwt verder op dit kwaliteitsbeleid, en gaat dieper in op het versterken van jeugdwerkers, animatoren, vrijwilligers, kinderen en jongeren en het voorkomen van risico’s. Dit vertaalt zich in algemene en specifieke preventiemaatregelen
  • Een reactiebeleid bouwt verder op het preventiebeleid, en bepaalt hoe je met incidenten kan omgaan, welke procedures er zijn en welke nazorg nodig is.

Jeugdorganisaties worden daarbij ondersteund door Pimento, Tumult en De Ambrassade. Om erkend en gesubsidieerd te worden door de Vlaamse overheid moeten zij:

  • een integriteitsbeleid voeren: elke organisatie neemt maatregelen om de individuele fysieke, psychische en seksuele integriteit van personen te bewaren en bevorderen;
  • een aanspreekpunt integriteit (API) aanduiden voor gevallen van grensoverschrijdend gedrag waarbij de individuele fysieke, psychische en seksuele integriteit van personen wordt geschaad.

Ook binnen de kadervorming in het jeugdwerk gaat er aandacht naar integriteit. De regelgeving bepaalt bijvoorbeeld aan welke competenties vrijwilligers moeten voldoen om een attest als animator te verkrijgen. Daarbij moet een animator ook de emotionele en fysieke veiligheid en integriteit van kinderen en jongeren waarborgen. Erkende en gesubsidieerde jeugd- en kinderrechtenorganisaties kunnen hiervoor kadervorming organiseren voor vrijwilligers. 

Ben je als hulpverlener op zoek naar:

  • een aanspreekpunt integriteit? Je kan hiervoor terecht op de website van De Ambrassade;
  • meer info over het integriteitsbeleid Jeugd? Neem een kijkje op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media;
  • info over en hulp of ondersteuning bij (cyber)pesten? Ga naar allesoverpesten.be.