Verblijf
GI De Markt bestaat uit 8 leefgroepen: Een time-outleefgroep voor jongens (M5) en meisjes (M9), Kortverblijf (M4), begeleidingsleefgroepen voor jongens (M3 en M6) en meisjes (M2) en een begeleidingsleefgroep met GIB-werking voor jongens (M7) en voor meisjes (M8).
Zowel op De Hutten en De Markt is er een instroom mogelijk na een gesloten oriëntatie in Gemeenschapsinstelling De Grubbe.
Kortverblijf
Binnen kortverblijf voorzien we begeleiding in een gesloten unit van minimum 5 dagen en maximum 14 dagen. Er is aandacht voor het uitklaren van de wenselijkheid en haalbaarheid van een ambulant aanbod, er gebeurt een intensieve voorbereiding op dit ambulant traject en er vindt een afronding van deze begeleiding en opstart van de ambulante fase plaats. Deze module is zowel gericht op inhoudelijke begeleiding als het voorzien van een herstelgericht aanbod.
Herstelgerichte Time-Out
Binnen de module Herstelgerichte time-out wordt aan jongeren, bij wie de hulpverlening in een minder gestructureerde en beveiligde setting dreigt te blokkeren, de kans gegeven om toe te werken naar een hervatting van de dialoog met de betrokken voorziening. De gemeenschapsinstelling stelt zich in deze dialoog op als een meerzijdig partijdige bemiddelaar en zorgt ervoor dat de engagementen van beide partijen worden uitgesproken en geconcretiseerd.
Begeleiding
Via de inzet van onderwijsactiviteiten, pedagogische activiteiten en methodisch onderbouwde interventies stellen we in elke begeleidingsmodule drie doelen voorop die gericht zijn op gedragsverandering: Verkenning, vergroten van inzichten, competenties en vaardigheden, verbinding en transfer. Vanuit de verkenningsopdracht worden de programmaonderdelen (bv. drughulpverlening, SIV, ...) bepaald, waarbij een jongere maximaal voordeel haalt tijdens zijn/haar verdere begeleiding in functie van hervalpreventie en welzijnsverhoging. Daarnaast wordt bekeken door wie (GI of partners) deze programmaonderdelen het best opgenomen worden. Ook bepalen we wat de noden zijn op korte, middellange en lange termijn. Het programma dat de jongere doorloopt, wordt zo veel als mogelijk en aangewezen is, georganiseerd buiten de muren van de gemeenschapsinstelling door de partnervoorziening.
GIB (Geïndividualiseerde Begeleiding)
Voor een deelpopulatie binnen de gemeenschapsinstellingen wordt vooropgesteld dat het realiseren van het hulpverleningsaanbod niet in leefgroepverband maar op een sterk geïndividualiseerde wijze dient te gebeuren in specifiek daartoe bestemde eenheden. Het gaat dan om jongeren van wie de ernstige gedragsproblemen gecompliceerd worden door uitgesproken (ortho)psychiatrische zorgbehoeften, een mentale handicap, een primaire drugsproblematiek of een combinatie van deze kenmerken. Deze jongeren komen in de GIB-leefgroep terecht en voor deze jongeren is het belangrijk om zo snel mogelijk een intersectoraal hulpverleningstraject uit te tekenen.
Het ondersteuningsteam
Het ondersteuningsteam bestaande uit opvoeders zet preventief in op het voorkomen van ernstige escalaties bij jongeren. Ze streven naar een maximale aanwezigheid om zo een laagdrempelig aanbod te kunnen installeren in het ondersteunen van jongeren in hun emotieregulatie als die nood er is/ontstaat. Daarnaast helpen zij bij het begeleiden van jongeren door multidisciplinaire teams in de periodes dat jongeren -na escalatie- dienen te verblijven in een afzonderingskamer/veilige kamer op locaties M1 of H7.